Eerste Halal Food Festival van Nederland een feit

Amsterdam - Op 11 en 12 maart 2017 vindt in de Beursfabriek in Nieuwegein een foodfestival plaats met een bijzonder karakter. Het aanbod van alle aanwezige foodtrucks zal namelijk volledig HALAL zijn! Niet eerder vond een dergelijk evenement plaats in Nederland. Broer en zus Ouahiba en Aziz Bokazini uit Amsterdam zijn de initiatiefnemers.

Na zelf veel foodfestivals bezocht te hebben, viel het broer en zus op dat het aanbod van Halal producten zeer gering is. Terwijl het aanbod van HALALproducten in supermarkten juist steeds groter wordt. Dit was de voornaamste gedachte en het uitgangspunt van het eerste Halal Food Festival. Aziz: “Vrienden en kennissen reageerden erg enthousiast op ons idee voor een Halal Food Festival en hierin vonden wij de nodige bevestiging.”

Van Haring tot Tajine

Een bezoeker van het Halal Food Festival kan rekenen op een divers aanbod; van oer-Hollandse haring tot tajine uit Marokko. Volgens de organisatoren beseffen veel Nederlandser niet dat er zo een breed aanbod is in Halalproducten. Dus behalve lekker eten is het ook een culinaire ontdekkingsreis.

Met Verstegen als hoofdsponsor is de organisatie trots op het feit dat dit het eerste Halal Food Festival is: “Iedereen houdt van lekker en van gezelligheid. Deze twee aspecten willen we samenbrengen onder één dak en als we hiermee ook nog eens bijdragen aan het dichten van de kloof tussen verschillende culturen in Nederland, dan is het evenement zeker geslaagd,” aldus Aziz Bokazini.

Wat is Halal eigenlijk?

Producten mogen alleen onder bepaalde voorwaarden Halal genoemd worden. Een van het meest belangrijke is dat het dier altijd een goed leven moet hebben gehad. Kenmerken van een goed leven lijken veel op biologisch verantwoord vlees; het dier moet voldoende leefruimte hebben gehad en met respect behandeld zijn geweest. Verder dient het vlees vrij van toegevoegde kunstmatige geur- en kleurstoffen of andere middelen te zijn. Ouahiba: “We eten gelukkig steeds bewuster, maar we hebben nog een lange weg te gaan als het gaat om bewustwordingsproces en bio-diversiteit. Dit festival draagt hopelijk bij aan dit proces.”

De kaartverkoop van het Halal Food Festival is al van start gegaan. Volgens de organisatie kunnen bezoekers, behalve veel foodtrucks, ook live kookdemonstraties verwachten van bekende koks als Mounir Toub (bekend van Bastillerie en 24Kitchen). De presentatie in handen van Raja Felgata, hoofdredacteur van De Kleurrijke Top 100. Ook is er een podium met DJ’s en optredens van verschillende artiesten, waaronder Rachid el Ghazaoui (Appa), en is er een speelparadijs in het leven geroepen voor de jongste onder ons.

TOP